tirsdag 19. januar 2010

Få tilbake hjemmebryggingen!


av 
Ørnulf Koldal
De aller fleste av oss må vel med hånden på hjertet innrømme at vi ønsker å være sofistikerte. Å kunne føre vidløftige samtaler om filosofi og litteratur krever såpass mye lesing og boklige studier at det nok blir i meste laget for et vanlig norsk friluftsmenneske. Men diskusjoner om trygdepolitikk, innvandring, islamifisering, mat og vin er saker der de aller fleste av oss har mye å bidra med.
Men hvorfor er det bare i kjøkkenet moderne mennesker skal vise sin dannelse? Hvorfor ikke også i vinkjelleren? Vinlegging er mystisk, hyggelig og sosialt. Og for oss som har vokst opp med hjemmelaget vin, er det ingen ting som smaker bedre. Jeg har derfor gleden av å presentere her på bloggen en meget god oppskrift som jeg fikk av min far kun få uker før han gikk bort. Denne fikenvinen oppnådde en kolossal popularitet i min hjemby Egersund og trakk mange tørste sjeler til vårt hus på Koldalsveien. Min onkel var en særdeles hyppig gjest i løpet av den perioden da vinleggingen var på sitt mest intense. Min far var meget stolt av sin fikenvin og hevdet at den var både god, frisk og sterk. Det var til slutt min mor som fikk satt en stopper for dette meget fuktige kapittel i vår familiesaga. I sine siste leveår fortalte min far ofte om vinleggingen og ristet på hodet av min mors kompromissløse innstilling. Som man vil se av oppskriften nedenfor, er dette heftige saker — og en vin som både i styrke og smak sannsynligvis er fullt på høyde med vagabondens kanonslag.


OPPSKRIFT
Fikenvin, 60 l
(bygger på en oppskrift i tidsskriftet Farmand fra omkr. 1955)
10 kg fiken
4 kg rosiner
3 stk. citroner
18 kg sukker
Hver fiken skjæres i 4-5 stykker. Rosinene skoldes og kjøres gjennom en vanlig kjøttkvern. Citronene skjæres i tynne skiver. Denne masse overhelles 30—40 liter vann. For 50 øre i brødgjær (1955-pris) løses opp i litt lunkent vann og tilsettes sammen med 1 kg sukker. Dette stormgjærer i ca. 3 døgn. Derpå avsiles og tilsettes 17 kg sukker og fylles på balong.

Fra apotek kjøpes:
20 gr. clorammonium
12 gr. vinsyre
4 gr. tannin
Dette oppløses i vann og fylles på balongen under stadig omrøring. Utgjæres på ca. 3 mndr. og omstikkes. Etter ytteligere 2 mndr. kan vinen hvis den er klar tappes på flasker.
Hvis vinen er uklar, tilsettes 15 plater gelatin opprørt i litt varm vin. Når gelatinen tilsettes, røres godt i balongen, og deretter skal den stå og klarne i 1 mnd. Så langt oppskriften i tidsskriftet Farmand.
Da vi laget vin, kan jeg ikke huske at det var nødvendig med noen tilsetting av gelatin. Vinen ble alltid klar. Vi bruke et åpent kar til selve stormgjæringen og fylte derfra den gjærende vin over på ballong. Den massen som var igjen i karet tilsatte vi ca. 3 kg ris og gjær + 1 kg sukker og lot dette gjære på ny til en sats på 25 l vin. På balongen fylte vi så 7 kg sukker + apotekervarer.
Det er mitt håp at denne utsøkte vin også vil falle i smak i Norge anno 2010.

Ingen kommentarer: