mandag 24. oktober 2011

Voltaire var fra Rekefjord


Cornelius Knudsen
Etter en intens gransking av dokumenter er det nå avdekket at også François Marie Voltaire kommer fra Rekefjord. Han er sønn av den kjente dikteren Pherdrich O. Vodlen som i 1701 fant det nødvendig å emigrere til Frankrike. Her forfransket han navnet Vodlen til Voltaire. Hans sønn, den kjente opplysningfilosofen besøkte flere ganger sine barndomstrakter på Vodlen der maleren Jan Huber foreviget en ridetur på midten av 1700-tallet. På bildet ser vi det kjente tuntreet på Vodlen med de karakteristiske fjellene rundt Rekefjord i bakgrunnen. Voltaire stod i jevnlig korrespondanse med sin farbror, den kjente hovsmeden Peder I. Vodlen som overtok slektsgården og drev denne frem til et mønsterbruk.
I følge et innserat i en Stavanger-avis fra forrige århundre var det mange som da kunne huske Voltaire og endatil kunne påvise det stedet der skoen han mistet på bildet ble liggende.
President Nicolas Sarkozy vil til sommeren besøke Rekefjord der han i tillegg til å avduke en minnebauta over Voltaire også vil benytte anledningen til å beskue det kunstneriske mesterverket »Immersteinskriket».

Ingen kommentarer: